3 Mayıs 2022 Salı

ÖZGÜR DÜŞÜNCELER - III - Devletin Bekası Diye Diye...

ÖZGÜR DÜŞÜNCELER

III.

Devletin Bekası Diye Diye...


"Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır" sözü hiç de öyle masum, haklı ve meşru olmayan tehlikeli bir sözdür.
Zira bu gerekçenin arkasına sığınılarak, her türlü suikast, cinayet, katliam, arsızlık hırsızlık, soygun, sömürü, tecavüz, işkence, haksızlık hukuksuzluk, zulüm rahatça irtikap edilebilmiştir. Vatan kılıfına, örtüsüne bürünüp gizlenilerek muhtıra, klasik ve postmodern askeri darbe, psikolojik, nizami ve gayr-ı nizami harpler, kumpaslar, oyunlar, akla hayale gelmedik kötülükler kolayca işlenebilmiştir.
Açık, şeffaf, denetlenebilir, hesap verilebilir bir yönetim; yasama, yönetim ve yargı birbirinden ayrı; seçimler yoluyla, belirli sürelerle iktidarın değiştirilebildiği bir siyasi yapı; toplumun her kesiminin istek, düşünce, eleştiri ve taleplerini özgür ve örgütlü biçimde ifade etme imkânı olmadıkça, bütün bu karanlık, dehşetengiz, devleti kutsayan ittihatçı yapıdan kurtulabilme olanağı yoktur.

29.07.2020

 

Her ne kadar askeri, istihbari, polisiye dahil her türlü yol, yöntem ve tedbirlerle halletmeye çalıştıkları Kürt meselesinin bir gün yine önlerine geleceğini biliyorlardı. Ve bu amaçla kontrol altında silahlı mücadeleye yönelecek bir örgüt (PKK) kurdurdular. Bu örgüte teşvik ve katılım anlamında Diyarbakır askeri cezaevinde akıl almaz ve insanlık dışı işkenceler uyguladıkları gibi, halka da her türlü baskı ve zulmü reva gördüler. Kürt meselesini terörle ve bölücülükle ilişkilendirip böyle anılmasını sağladılar, şimdilik geçici de olsa başardılar.

Bir diğer iç tehdit olarak addettikleri dindarları sistem için tehlike olmaktan çıkartmak için farklı bir yöntem izlediler. Bu amaçla 28 Şubat Süreci sahneye konuldu. Bu süreçte özellikle çok hassas olan başörtüsü ve kadın üzerinden dindar kesimde büyük bir travma oluşturuldu. Bu travmanın etkisiyle bir parti (AKP) daha kur(dur)ulur kur(dur)ulmaz toplumun büyük çoğunluğunun teveccühü ile tek başına iktidara geldi (aslında getirildi). Böylece bu kesimin yaşadıkları travmanın etkisi ve de iktidar imkanlarından istifade ile sisteme muhalif olmaktan çıkartılıp sistemi sahiplenmesi sağlandı. Hatta bu kesim içinden derin devlet açısından özellikle bir başka tehdit olarak görülen cemaatle (aslında gülen örgütü ya da paralel devlet yapılanması ile) çatıştırılarak kurtulundu ve ilave olarak Kürt meselesinde derin devletin yanında yer almaları sağlandı.

Derin devletin proje ve oyunları bitmez netekim.

18.02.2022


Asistanlık yıllarımızda eğitim hastanelerinde şeflik sistemi vardı. Biraz esprili olan bu ilkelerden biri de, "şefin odasına kendi fikirlerinizle girersiniz, şefin fikirleri ile çıkarsınız" idi. Klinik şeflerinin havaları ve yetkileri gayet yerinde idi. Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk çeyreğinde ebedi ve milli şeflik sisteminin adı şekli şemali değişse bile şeflik sisteminin esas olarak hâlâ cari (yürürlükte) olduğuna inanıyorum. İktidara kendi fikirleri, projeleri ile gelen parti/partiler, bir süre sonra devletin rengine, fikrine bürünüyorlar, devletin kendisi, sesi oluveriyorlar. Son 20 yıldaki AKP hükümetinde de bu açık seçik görüldü, gözlendi. Belki diyebilirsiniz ki, bu parti/partiler zaten sistem içi idi ve sistemi işletmekle yükümlü idiler. Doğru dersiniz elbette ama şu hususu da unutmayın, sistem (devlet, şef) ne yapar yapar sizi kendisine benzetir, hükmü altına alır, boyun eğdirir, kendisine hizmet ettirir. Zira sistemin, devletin haremine, en mahrem alanına girecekseniz, sizi hadım (elbette fikren) etmeden asla oraya sokmaz, izin vermez (darbe, devrim hariç). Netekim son örnekte de öyle oldu. Adında adalet ve kalkınma olan bir parti bu iki alanda bile tam bir hezimete uğradı, ondan hiç olmazsa bu iki şeyi bekleyen taraftarlarını bile hayal kırıklığına uğrattılar.

16.12.2021

 

Bize (halk'a) düşen bu ülkede daima üçün birini almak olmuştur. Her zaman ölümü gösterip sıtmaya razı ediliriz. Beterin beteri var ya da gelen gideni aratır denilerek mevcudu muhafazaya, kötünün iyisini (ehven-i şer'i) savunmaya ikna ediliriz. Makus talihimiz, ahval ve şeraitimiz (durum ve şartlar) bu yüzden bir türlü düzelmek bilmez. Ta ki...

21.12.2022







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder